Yağmurbey'de aile şöhretleri / Mehmet Gönen

YAĞMURBEY'DE AİLE ŞÖHRETLERİ

Kayseri 1831 Nüfus sayımına göre Yağmurbey köyü: 12 hane, nüfus 32, 
1834 Kayseri Kazası Nüfus Defterine göre: 11 hane ve 
1834 Kayseri Temettuat Defteri'ne göre: 11 hane, Eyüboğlu Mehmet 2. Muhtar, Karaalioğlu ve Eyüboğlu varlıklı ailelerdir. 
1872 Vergi kaydına göre: 15 Hane, 11 ahır odası, cami, çeşme, 4 parça bahçe, Ekilir arazi 1327 dönüm.
Yukarıdaki kayıtlardan hareketle kabileler hakkında kısa bilgi verelim.
Eyüboğlu: Karakaya 1872 de Topaloğlu ismine rastlanmaktadır. Bu tarihden önce bir kısım Eyüboğlu ailesinin Karakaya’ya göçtükleri anlaşılmaktadır.
İnceoğlanoğlu (Habipoğlu): 1831 Nüfus Sayımın da aile, İnceoğlanoğlu kır sakallı Mehmet, 1791- oğlu şab Mustafa, 1816- olarak geçmektedir. Dedeleri 1834 Temettuat Defteri ve Nüfus Sayımında yer almadığına göre, bu tarihden önce Karakaya’ya göçmüş olmalılar. Ayrıntı için Habipoğlu Sülalesi’ne bakınız. Soyad Verme, 1934 yılında muhtar olan Sadettin Özsoy tarafından verildiği ifade edilir.

1-Bozalioğlu: Soyadları Özsoy, Dedeleri hutbe okurdu lakaplarına Hatıplar (Hatip) denir. Dedeleri İbrahime Kethüda denir. Kethüda: Zengin kimselerin ve devlet büyüklerinin buyruğunda çalışan, onların birtakım işlerini gören kimse, kâhya. Ailenin Karahıdır-Tekeli Mevkiinde (Eski yerleşim yeri) evleri varmış. Eşkiya baskısı ve yılandan rahatsız olmuşlar. Üç kardeşden biri Cavlak (Ömürlü), biri Sarıoğlan-Düzencik, biride Yağmurbey’e yerleşmiş.
2-Bölükbaşıoğlu (Piri Bey): Dedelerinin askerde bölükbaşı olduğu içib bu adla bilinirler. Soyadları Şahin, Duman, Doğan, Gül. Lakapları Piribey.
 3-Caferoğlu (Seyfibeyoğlu): Dedelerini adına binaen Caferoğlu diye bilinirler. Daha önceleride Seyfibeyoğlu diye bilinirlerdi. Soyadları Çalış.
4-Enişteoğlu (Güveyiler): Dedeleri Hüseyin 1812-13 Osmanlı-Rus Savaşında 7 yıl askerlik yapar, muhtar tekrar askere gideceksin deyince Hüseyin Muhtarı vurur 1835’ler de Samsun-Kavak’dan Tuzhisar’a gelir. Çekiçoğlunun deve Çobanı iken Yağmurbeyli Fatma Hanımla evlenir, Bozalilere iç güveyisi olarak geldiği için aile bu isimle bilinir. Soyadları Çelik, Özmen. Emmioğlu lakaplı aile Uzak soyadını aldı. Ömer, uzun yıllar muhtarlık yaptı, oğlu Ahmet buna binaen Muhtaroğlu soyadını aldı
5-Eyüboğlu: Karakaya 1872 de Vergi kaydında’da Topaloğlu ismine rastlanmaktadır. Bu tarihden önce bir kısım Eyüboğlu ailesinin Karakaya’ya göçtükleri anlaşılmaktadır.
Molla Mustafa lalaplı aileden Halil İbrahim, Ankara’ya Anıtkabir’i gezmeye gider. Ne Mutlu Türküm Diyene ve benzeri övücü sözlerden etkilenir. Kalp, olan soyadını Mutlutürk olarak değiştirir. Öztürk, Akkaya diğer soyadları…???
6-Gökoğlu: Soyadları Gök. Halep’den geldikleri söylenir.
7-Hacıosmanoğlu (Kocaosmanoğlu): Kocaoğlan Mehmet Çavuş’un oğlu Mustafa 1920’lerde Burhaniye’ye göçer. 
8-Haliloğlu (Delihüseyinoğlu): 1834 Tarihli Kayseri Kazası Yağmurbey Köyü Nüfus Defterine göre aile dedelerinin adına binaen “Delihüseyinoğlu” diye kayıt edilmiştir. Lakapları dedelerinin adına binaen Hamzalar olarak bilinir. Soyadları Çetinkaya, Aileden Hamdi, Abdullah, Halil Mutlu soyadını aldılar. 1953 de Abdulah, eşi Hatice Hanım’ın memleketi Saroğlan’a göçtü. Mutlular köyden ayrıldı…Bursa’dan padişahım mecburi ikamete tabi tuttuğu üç kardeşden biri Adana’ya, biri Kızık’a, (1831 Nüfus Sayımında Kızık’da üç aile Haliloğlu diye geçmektedir) biri de Yağmurbey’e yerleşmiş. Yağmurbey’e yerleşen 1785-6 da köyde ikamet eden Haliloğlu Karamustafa olmalı. 
Aileden Kenan MUTLU (d.1950) İnşaat Mühendisidir.
9-İnceoğlanoğlu (Habipoğlu): 1831 Sayımında aile, İnceoğlanoğlu kır sakallı Mehmet, 1791- oğlu şab Mustafa, 1816- olarak geçmektedir. Dedeleri 1834 Temettuat Defteri ve Nüfus Sayımında yer almadığına göre, bu tarihden önce Karakaya’ya göçmüş olmalılar. Ayrıntı için Habipoğlu Sülalesi’ne bakınız. 
10-Karaalioğlu: Ömer
11-Mahmutoğlu: Süleyman
12-Süleymanoğlu (Kör Süleymanoğlu): Bir kısmı Karahıdır Köyüne yerleşmişlerdir. Karahıdır Köyündeki dedeleri Süleymanoğlu Molla Mehmet.77
     Eşek, ekini yedi diye kavga çıkar. Süleyman, Pınarbaşı taraflarına gider. Oradan Palas’a gelir kavgada gözü kör olur. Karahıdır’a yerleşir, Yağmurbey’deki kardeşine haber gönderir burası tarıma elverişli sen de gel der. Karahıdır’daki akrabalarının soyadları, Tanrıverdi, Yerlikaya, İlhan, Orhan’dır.
13-Tuzgölüoğlu: Kayseri Nüfus Müfredat Defteri’ne göre (1831-60): Kayseri Sancağı dahilinde orduyu hümayunda vefat edenler ve Karye-i Yağmurbey de ailelerine bağlanan maaşları; 1-Tuzgölüoğlu Ebu Bekir b.Hüseyin. Validesi Fatıma 60, oğlu Ali 16, hane 8/1 (aylık kişi başına 10 kuruş). Ailenin kızları, Sadettin, Mehmet Özsoy ve Ahmet Basat’la evli. Aşağı Pınarda Hacı Nasuh’un Kavağı vardı.
14-Veletoğlu: Süleymanoğlu ve Veletoğlu aileleri Karahıdır’a ilk göçen, yerleşen ailelerdir.175 Veletoğlu ailesininden Muslu tekrar Yağmurbey’e çırak gelir?  1872 Yağmurbey Vergi Kaydında aile Veletoğlu Muslu diye geçmektedir. Aile reisleri erken yaşda vefat ederek çocukları öksüz kaldığı için aileye “Velet / Veletler” denir. “Aile bireyleri iş yapmayı pek sevmez diye verilen Kızıl soyadını” İslamoğlu olarak değiştirdiler. Karahıdır’da ki Mehmet’le Muslu kardeş olmalı? 
15-Yusufoğlu: Soyadları Yalçın, Çay, Güneş, Körler, Susar.K

Yorumlar