Hazarşah Göletinde Vahşetin Ayak İzleri...

Hazarşah Göletinde Vahşetin Ayak İzleri...

‎Yücel Turan‎ - HAZARŞAH VE ÇEVRE KÖYLER (facebook sayfası) nda bu fotoğrafı paylaştı ve altına da bu yorumu yaptı:
"Dün köyümüze gittim ziyaretten sonra gölete piknik keyfi için uğradık keşke gitmeseydim balık avlamak isteyen ahmaklar tırıvırı atmışlar gölete bu kaplumbağa takılmış ama terbiyesiz her kim ise hayvanı taşa bağlayıp ölüme terk etmiş her taraf bira şişesi pet şişe pislik içinde yapmayın arkadaşlar sizden sonraki nesli düşünün biraz."
Bu paylaşımda kaplumbağa taş bağlanarak ölüme terk edilmesi birinci vahşettir. İkincisi ise Hazarşah Göletinde tırıvırı kulanılmasıdır. Kullanılması kesinlikle yasak olan bu alet kullanılarak Hazarşah Göleti ve çevresindeki canlılara zarar verilmektedir.
Lütfen "tırıvırı"nın doğada nasıl zararlara yol açtığını okuyun:


TIRIVIRI NEDİR?

Tırıvırı, Paraşüt ya da katil tor adıyla da bilinmektedir. Bir olta ipi ucuna bağlı olarak kullanılan, çeşitli ebattaki misina ağ parçalarına bir kurşun ağırlık takılarak imal edilmektedir.
Tebliğe Göre Tırıvırı ;
m) Tırıvırı-Paraşüt: Bir olta ipi ucuna bağlı olarak kullanılan, çeşitli ebattaki misina ağ parçalarından imal edilmiş ve misinadan yapılmış olması nedeniyle kolayca kopup yıllarca suda kalabilen, bu özelliği nedeniyle doğal yaşama büyük tehdit oluşturduğu için kullanılması kesinlikle yasak olan, olta ile atılabilen her türlü ağ parçasının genel adı.

NEDEN YASAKTIR?
İnce misinadan imal edilmiş olması nedeniyle su içerisinde yada fırlatma esnasında bir maddeye takılınca kolayca kopabilmekte, kopan parçalar yıllarca suda kalıp, doğal yaşama karşı büyük tehdit oluşturmaktadır. Bu haliyle tam bir doğa katili olup, aynı zamanda Amatör Balık Avcılığı ruhunu da yok etmektedir.
TIRIVIRI ZARARLARI NELERDİR?
Naylondan imal edilen tırıvırı, avlanmak amacı ile sulara atıldığında, yırtılarak ya da koparak su içerisinde kalabilir ve 200 yıl boyunca formunu koruyarak, çevre kirliliğine neden olur. Suda kalan tırıvırı ya da parçaları, akıntılı sularda zamanla birikerek, akıntının önünde bir set oluştururlar ve akıntıyı yavaşlatarak ya da keserek, oluşturdukları setlere balıkların takılmasına neden olurlar. Balıkların yanı sıra, diğer deniz canlıların da bu sete takılarak çürümesine ve suyun kirlenmesine sebep olarak, su kirliliği de yaratırlar ve hepimizin bildiği gibi, kirli sularda da balıkların yaşaması olanaksızdır.
Tırıvırı ya da parçalarına takılan balıklarla beslenen canlılar, balıkları yemek için yaklaştıklarında, kendileri de bu parçalara takılarak can verirler. Suya bağımlı olarak yaşayan ördek, su samuru, leylek, balıkçıl gibi canlıların, boğularak veya açlıktan büyük bir ızdırap çekerek ölmelerine neden olur.
Bir şekilde sudan kıyıya çıkması ya da atılırken ağaçlara takılarak kalması sonucu, kendisine yaklaşan ve kendisi ile aynı ortamda bulunan kanatlı ya da memeli hayvanların da ölümlerine ya da sakat kalmalarına neden olur.
Tırıvırı, yalnızca doğaya verdiği zararla yetinmez. Aynı zamanda, kendisini bilerek ya da bilmeyerek satan malzemecilere de zarar verir. Çevreye verdiği zarar nedeni ile, zamanla balık kalmadığında, balık tutulamayacağı için malzeme satılmasına da gerek kalmayacak. Diğer bir yandan da, tırıvırı ile pek çok tür yakalanabilir. Ama her bir tür için ayrı olta takımı satılacak olsa, malzemeciler daha fazla kar elde edeceklerdir. Kısacası, satıldığı zaman, malzemecilerin daha az para kazanmasına da sebep olarak, ayrı bir zarar daha vermektedir

Yorumlar