Bünyan'da 42 çeşit yerli tohum üretiliyor


2020 YILINDA 72 YENİ TOHUMU ÇİFTÇİNİN HİZMETİNE SUNDU

Kayseri'nin Bünyan ilçesinde "Yerli ve milli tohumun ulaşamadığı çiftçi kalmasın" projesi kapsamında tarla günü etkinliği düzenlendi.

Gökçeler Tohumculuk ev sahipliğinde gerçekleşen programa, TAGEM Genel Müdürü Özkan Kayacan, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Memduh Büyükkılıç, Bünyan Belediye Başkanı Özkan Altun, Kayseri Tarım Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, TSÜAB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Yılmaz, AK Parti Bünyan İlçe Başkanı Yıldıray Hakkı Koç, Gökçeler Tohumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Gökçe, Bünyan Ziraat Odası Başkanı Lütfü Özsolak, Ziraat Odası Başkanları, çiftçiler ve bakanlık görevlileri katıldı.

Kayacan, TAGEM bünyesinde çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini belirterek şunları kaydetti:

"48 araştırma enstitümüz var bunların birçoğunda çalışanlarımız ıslah konusunda kafa yoruyorlar. Sadece 2020 için söylüyorum tarla bitkilerinde 72 tane yeni çeşidi Türk çiftçisinin hizmetine sunduk. Artık TAGEM genelindeki enstitüler sahanın ihtiyacı neyse bu sahanın sorunlarını çözecek tohumları ıslah etmek için de çalışıyoruz. Buradaki en önemli konuda birlikte çalıştığımız özel sektörün çeşitlerinin piyasada tanıtılması gerekiyor Bu amaçla da 2019 yılı sonbaharında 41 ilimize yerli ve milli tohum kullanmayan kalmasın sloganı ile tohum gönderdik. Bunların bir kısmı TAGEM bir kısımda TSÜAB üyeleri olan özel sektör firmalarımız aracılığı ile oldu."

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Memduh Büyükkılıç ise yerli ve milli ürünlerin Türk çiftçisine katkı sağladığını ve belediye olarak bu konuda desteklerini sürdüreceklerini kaydetti.

Bünyan Belediye Başkanı Özkan Altun da ilçenin geçiminin büyük oranda tarıma dayalı olduğunu, kullanılan yerli tohumlarla yöre çiftçisinin güçlenerek ekonomiye daha çok katkı sağlayacağını ifade etti.

Program sonunda Gökçeler Tohumculuğa ait olan ve 42 çeşit yerli tohumun ekildiği tarım arazilerinde incelemelerde bulunuldu.

Yorumlar