BÜNYAN HALI MÜZESİ ÜZERİNE MÜTALAAM:

BÜNYAN HALI MÜZESİ ÜZERİNE MÜTALAAM:
Bünyan Belediye başkanımız kısa süre önce katılmış olduğu canlı yayında halı müzesi projesi hakkında açıklamalarda bulundu. Bünyan halısı üzerinde yapılacak her türlü proje ve yatırıma destek vermek gerekir. Yapılan açıklamada Bünyan Hes'in boş olan lojmanı halı müzesi olarak düşünülmüş. Yılları bu lojmanda geçmiş biri olarak düşüncelerimi sizlerle paylaşmak isterim.
Projeyi anlamlı buluyorum lakin yer ve mekan tercihinin tekrar gözden geçirilmesini düşünüyorum. Çünkü lojman, Bünyan HES'in ayrılmaz bir parçası, müştemilatıdır. Bünyan HES başlı başına bir tarih ve Atatürk döneminin ilçemizde kalan tek tesisidir. Atıl durumda ki lojmanın restore edilerek enerji müze evi olarak hizmete açılması daha isabetli olur. Santralin üretim binası, bahçesi, kanalları, deposu ve lojmanı bir bütündür ve Atatürk'ün müsaadesi ile hayata geçmiş bir tarihi eserdir. Burayı da korumak görevimizdir.
Halı müzesi mevzusuna gelince , Bünyan halısı, hem mazisi,hem ünü ile bir lojman dairesine sığmayacak kadar büyük ve mühimdir. Bünyan halısının tekrar canlanması ve mazideki yerine tekrar kavuşması hedefleniyor ise bir teklifim var. Bünyan Sümerbank dokuma fabrikasının arazisi ve binaları atıl durumda. Burası alınarak el halısı dokuma bölümü, sergi ve teşhir salonları ile, satış ve showroomları , müze bölümlerinin içerisinde yer aldığı bir kompleks yapılabilir. Neden olmasın? Binlerce metre kare kapalı alanı ile Türkiye'nin en büyük dokuma ve halı müzesi Bünyan'a yakışmaz mı? Bu sayede hem yeni istihdam alanı açılacak, hemde Bünyan halısının tarih deki özlenen yerine kavuşması için büyük bir adım atılmış olacaktır.
Hülasa, tarihi Bünyan HES aslına uygun korunmuş olacak , hemde Bünyan el halısı hak ettiği yere kavuşacak, Sümerbank arazisi ise dün olduğu gibi ilçe ekonomisine katkı vererek aslına uygun hizmet edecektir. Saygılarımla.
Mehmet KAHRAMAN

Yorumlar