Seyit TÜMTÜRK: "Doğu Türkistanlılar Yok Edilmek İsteniyor"

Doğu Türkistan Milli Meclisi Başkanı Seyit Tümtürk, “Tarih, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşu olarak hatırladığı bu günde ne hazindir ki, bir milletin yok oluşunu unutmaya başlamıştır” dedi.

Çin’in Doğu Türkistan’ı işgalinin 70. yıldönümü nedeniyle (UHA) Uluslararası Haber Ajansı Kayseri Temsilcisi Yüksel SOLMAZOĞLU’na açıklamada bulundu.

Başkan Seyit Tümtürk, Doğu Türkistanlıların yok edilmek istenmesine duyarsız kalmanın insanlığa aykırı olduğuna dikkat çekerek,”1 Ekim; içinde birçok acıyı ve hüznü barındıran günün rakamsal ve en kolay, en yalın hali, oysa kolaylık ve yalınlığın arkasında 70 yıllık bir zulmün dayanılmaz ve onulmaz yaraları hatta ağır işkenceleri, eziyetleri ve akıl almaz bir soykırımın hikayesi ve bu hikayenin yarım asrı geçen tarihi yatmaktadır” dedi.

“70 yıl önce bugün 1 Ekim 1949 yılında işgal edilen ata yurdumuz Doğu Türkistan için bu tarih ve sonrası acı, gözyaşı ve yok olan hayatlar dışında hiçbir şeyi kayıt etmemiştir” diyen Doğu Türkistan Milli Meclisi Başkanı Seyit Tümtürk, “Tarih Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşu olarak hatırladığı bu günde ne hazindir ki bir milletin yok oluşunu unutmaya başlamıştır” ifadesini kullandı.

Seyit Tümtürk, Çin Hükümeti’nin, Doğu Türkistan’da 1949 yılından bu yana sistematik bir biçimde uygulamakta olduğu soykırım ve asimilasyon politikasını 11 Eylül’de ABD’de yaşanan korkunç terör saldırılarını bahane ederek meşrulaştırmaya çalıştığına vurgu yaptı.

“Bir kez daha vurgulamak ve altını kalın çizgilerle çizmek gerekir ki; Doğu Türkistan halkının yaşam alanlarını tarumar eden bu zihniyet ne yazık ki halkımızı terörize etmekte ve şiddetin bir parçasıymış gibi göstermeye çalışmaktadır” diyen Başkan Tümtürk, “Bugün; Nazi kamplarını aratmayan sözde eğitim kamplarında milyonlarca soydaşımızı esir etmiş durumdadır. Sağlık başta olmak üzere hiçbir insani şartın bulunmadığı bu kamplarda bulunanlar Çin’e sağdık birer köle olmaya zorlanmakta, kampta tutulan insanlarımızın evlerine Çinliler zorla misafir olarak gönderilmektedir” şeklinde konuştu.

Seyit Tümtürk, kızlarının Çinliler ile evlenmeye zorlanmakta olduğunu hatırlatarak, “yavrularımız Çinlileştirilmek üzere ailelerinden koparılmaktadır” dedi.

Uygur alimlerin, ediplerin ve aydınların akıl almaz işkencelerle Çin zindanlarında şehit olduğunu söyleyen Tümtürk, özellikle tüm bireylerin temel hak ve özgürlüklerinin ön plana çıktığı günümüzde Çin işgali altındaki Doğu Türkistanlıların yok edilmek istenmesine sessiz bir şekilde duyarsız kalmanın, insanlığa ve vicdana aykırıolduğunun altını çizdi.

Doğu Türkistan Milli Meclisi Başkanı Seyit Tümtürk konuşmasının sonunda, “Buradan başta Birleşmiş Milletler ve İslam İşbirliği Teşkilatına üye ülkelere ve insan hakları savunucusu sivil toplum örgütlerini insanlık suçu işleyen Komünist Çin Hükümetini ’dur’ demeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: gokbayrak.com

Yorumlar