İşte Tevfik DÜZEN'in Bünyan için hazırladığı 10 maddelik rapor

1- Bünyan bölgesi bahçecik barajı sulama kanalı projesi bölge çiftçimizin büyük oranda sulu tarıma geçmelerini sağlayacak hayati öneme sahip bir projedir. Proje maliyeti 50.000.000₺ olup 10.000.000₺ ödenek sağlanmıştır. Kalan 40.000.000₺ ödemenin de bir an önce yapılarak projenin hızlandırılması ve acilen bölge çiftçisinin sulu tarıma geçmesi sağlanmalıdır. Proje kapsamı ve bütçesi genişletilerek sulu tarım kapsamına girmeyen bölgelerinde sulu tarım faaliyetine geçirilmesi Bünyan bölgesinde her alanda ekonomik değer yaratacaktır.
2- Bünyan Taçın ırmağından başlayarak Sıvgın ve Ekinciler hattından geçen sulama kanalı 1960 lı yıllarda yapılmış olup ömrünü tamamlamıştır. Ayrıca sulama kanalı hattı 1960 lı yılların mevcut durumuna göre belirlenmiş şu anki mevcut yapıya cevap veremez duruma gelmiş adaletsiz ve yanlış uygulamalar bölge çiftçisini mağdur hale getirmiştir. Sulama kanallarının yenilenmesi ve sulama yapılan arazi bölgelerinin yeniden günümüz şartlarına göre belirlenmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu anlamda o bölge için bütçe çıkartılıp acilen kapsamlı bi çalışma başlatılmalıdır.
3- Bünyan mahallelerinde (köylerde) taşımalı eğitime geçilmesinin ardından atıl kalan çürümeye terkedilmiş okulların belediyelere devri yapılarak mahalle halkının düğün, nişan, kına eğlence organizasyon larının yapabileceği şekilde hizmetine sunularak mevcut atıl halinden kurtarılması gerekmekte.
4- Bünyan mahallelerinde (köylerde ) kapatılan sağlık ocakları çürümeye Yok olmaya mahkum edilmiştir. Özellikle kış aylarında bir kaç gün yolların kapandığına tüm halkımız şahittir. Böylesi durumlarda Doğum gibi yada acil müdahale gerektirecek sağlık problemlerinde hayati risk taşımakta. Bu sebeple atıl duran sağlık ocaklarının yeniden revize edilerek en azından bir ebe hemşire birde acil durum müdahalesi yapabilecek görevli bulundurulması önemle gereklidir. Eğer sağlık bakanlığı tarafından bu uygulama kabul görmez ise en azından belediyelere devri yapılarak halkın hizmetine başka bi amaçlada olsa sunularak atıl durumdan kurtarılması gerekmekte.
5- Bünyan bölgesi bir tarım bölgesi olup Bünyan halkı ağırlıkla çiftçilik ile uğraşmakta. Bu sebeple Bünyan bölgesinde bir çok gıda ürünü yetiştirilebilmekte. Sulu tarıma geçilmesi ile birlikte üretim çeşitliliği ürün kalitesi ve verimi artacaktır. Bu sebeple Bünyan’da yetiştirilen ürünlerimizin Bünyan’da kurulacak bir paketleme tesisi ile Bünyan esnafına ulaştırılması Bünyan halkının bu ürünleri arada komisyoncu olmadan nakliye masrafı olmadan doğrudan daha uygun bir fiyata alınması sağlanmalıdır.
6- Kayseri üniversitesine bağlı meslek yüksek okulu şuan 100 öğrenci kapasitesi ile eğitim hizmeti vermekte. Bu öğrencilerimiz kalma yeri ihtiyacını karşılamak üzere 2. Döneme yetiştirilmesi planlanan 63 kişilik kız 63 kişilik erkek öğrenci yurdu hayırsever imkanı ile kurulacaktır. Ancak önümüzdeki eğitim döneminde ek dersliklerin açılarak 400 öğrenci kapasitesine ulaşacak okulumuz İçin bu yapılacak olan mevcut yurt yeterli gelmeyecektir bu sebeple Kredi yurtlar kurumuna bütçe verilerek Bünyanımıza ek yurtların yapılması gerekmektedir.
7- Bünyan Kayabaşı diye adlandırdığımız tarihin doğanın coğrafyanın rabbimizin bize bir hediyesi olan bölgemizin turizm bölgesi kapsamına alınarak bölgenin turizme kazandırılması Bünyan halkının ve Bünyan’ımızın hem ekonomik hem kültürel gelişimine büyük katkı sağlayacaktır. Bölge doğa yürüyüşlerine ev sahipliği yapabilecek aynı zaman da da eski dönem tarihi yaşam izlerinin bulunduğu oyma mağara diye tabir edilen yerlerin olduğu, tarihi mezarların bulunduğu ve hatta şuan her ne kadar sahipsizlikten izleri silinmiş olsada Sümela manastırından sonra en büyük 2. Manastır olma ünvanına sahip bir manastırın bulunduğu her metresi tarih ve yaşanmışlık kokan bu tarihi doğa güzelliğin bakanlık tarafından değerlendirilmeye alınıp mutlaka turizme kazandırılması gerekmekte.
8-Bünyan bölgesi büyük bir çoğunluğu çiftçilik ile uğraşmakta bu sebeple zirai alet ve ekipmanlarda çoklukla bulunmakta. Bu  zirai alet ve ekipmanların arıza ve yedek parça ihtiyaçlarının karşılanacağı tarım sanayi sitesinin kurulması elzemle ihtiyaçtır.
9- Bünyan el halısı bu ilçenin malesef yok olmaya yüz tutmuş markasıdır. Bünyan el halısı dokuma tekniği ve kendine münhasır motifleri ile dünya üzerinde emsalsizdir. Bu sebeple bakanlık desteği ile kültürel miras niteliğine alınıp bakanlık desteği ile sahip çıkılarak dokuma tezgahları kurulup yeniden üretilmeli ve yine bakanlık desteği sağlanarak kültürel fuarlarda sergilenmeli ve dünya el halısı pazarına tanıtım çalışmaları kapsamına alınması gerekmektedir.
10-Bünyan adeta girebolunun menbağıdır. Bu meyvenin sağlık açısından faydaları yetkili makamlarca onaylanmış ve tescillenmiştir. Girebolu suyunun tanıtımı ve meşrubat pazarında yer almasını sağlayabilmemiz ve ayrıca bölgemizde yetişen diğer meyvelerinde yetiştirilme alanı teşviklerle  artırılarak meyve suyu Konstantre ve şişeleme fabrikası kurulmalı ve Türkiye meşrubat pazarına sunulması sağlanmalıdır.

Tevfik DÜZEN
MHP Bünyan İlçe Başkanı

Yorumlar